;

Saturday, February 12, 2011

Majlis Perpisahan Mantan Guru Besar SKBN 2011


Telah termaktub bahawa Haji Aslai menjadi nadi kepada sebuah sekolah lagi yang mungkin akan menjadi pengakhiran beliau sepanjang menjadi seorang pendidik (kerana beliau akan bersara pada 2013)...atau pun mungkin tidak. Tetapi sepanjang hampir lebih 7 tahun beliau bekhidmat sebagai guru besar di SKBN, banyak kenangan manis yang hampir tidak mampu dilupakan. Sehubungan dengan itu satu majlis perpisahan telah diadakan bagi mengenang jasa beliau dalam memimpin para pendidik di SKBN ini khususnya.
Majlis telah diadakan di dewan sekolah / kantin sekolah pada Rabu yang lalu bersamaan 9 Feb 2011. Beliau telah pun menamatkan perkhidmatan beliau di SKBN pada 31 Januari 2011 yang lalu dan bermula 1 Feb 2011, Sekolah Kebangsaan Bukit Petiti bakal menerima kehadiran beliau (juga sekolah yang bernama 'Bukit' ye). Sungguh pun beliau telah mula menjejakkan kaki ke SKBP, namun jemputan dari SKBN tidak beliau kecewakan. Terima kasih atas kesudian Tuan Haji menjejakkan lagi kaki ke sini pada hari tersebut.

Sebelum majlis bermula jam 1030 pagi, sesi pagi berjalan seperti biasa. Dan keadaan mula terasa meriah apabila jam sudah memasuki ke angka 10 pagi di mana para guru dan murid-murid mula memperkemaskan keadaan kantin yang bakal berubah wajah menjadi dewan.

Untuk pengetahuan umum, SKBN juga terdapat kelas Pendidikan Khas dan inilah wajah2 mereka yang keriangan memakai pakaian rasmi pendidikan khas.

Majlis dimulakan apabila kedatangan Tn Haji Aslai disambut dengan alunan ayat2 suci Al-Quran. Adik Aqilah Razali dari tahun 5 Al-Farabi telah mengalunkan ayat2 suci dari Surah Al-Baqarah ayat 22-25 sebagai acara pembuka majlis dan untuk mendapatkan kerahmatan dariNya.

Ucapan dari Pengerusi PIBG sekolah

Ucapan wakil guru dari GPK HEM

Acara yang menyentuh emosi bagi yang menghayati, tayangan slide menggambarkan segala pengorbanan dan bakti beliau sepanjang berkhidmat di SKBN. Slide disediakan oleh Ustaz Mustaffa Bakari dan lagu iringan berjudul Lilin Seorang Guru.

Akhirnya ucapan yang dinanti-nantikan. Mantan Guru Besar SKBN yang kini menjadi GB SKBP mengucapkan rasa berbesar hati beliau terhadap majlis yang diraikan ini.


Acara selingan yang telah menumpahkan air mata sebilangan besar hadirin yang berada di dalam dewan tersebut termasuklah Mantan GB sendiri. Kumpulan Koir bimbingan Teacher Rozifah mendendangkan 2 buah lagu iaitu Selasihku Sayang dan juga Salam Akhir yang diberi nafas baru.

Acara memberi hadiah kepada beliau (dah seperti hadiah pengantin pulak)
Kesungguhan dan keikhlasan jelas terpancar di wajah mereka yang ingin menghadiahkan sesuatu kepada Tn Haji Aslai sebagai ucapan terima kasih yang tidak terhingga.

Acara Simbolik Menanam Pokok.
Sebagai kenang-kenangan, Tuan Haji Aslai diiringi oleh Tn Haji Mat Salleh untuk menanam pokok sebagai simbolik kenangan perkhidmatan beliau di SKBNJuga sebagai simbolik menerima kedatangan GB baru Tn Haji Mat Salleh bin Abd Wahab juga menanam pokok diperhatikan oleh sebilangan pelajar yang menyangkakan ada upacara bunga api sebagai simbolik (telah dikenakan oleh guru beliau)

Demikian lah sudah berakhirnya majlis yang penuh bermakna, berakhir nya tanggungjawab beliau di SKBN bukan lah bererti tanggungjawab warga pendidik lain turut berakhir, perjuangan perlu diteruskan, kerana peranan guru sebagai pendidik mahu melihat kejayaan anak muridnya di hari esok kelak. Sekian sahaja laporan berita hari ini.

Video Kenangan Mantan Guru Besar SKBN Tuan Haji Aslai bin Abdul Rahman

No comments:

Cuaca


For more widgets please visit www.yourminis.com